Actueel

Ballast bij zonnepanelen, hoe zit dat nu eigenlijk?

U  leest vast wel eens over zonnepanelen die bij storm van het dak waaien.
Platte daken zijn vaak zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, moet men rekening houden met een paar factoren.

Hoeveelheid ballast

Zonnepanelen op platte daken verzwaren installateurs met tegels of betonblokken. Afhankelijk van het aantal rijen en de hoogte wordt het gewicht bepaald. Bij de systemen die wij verkopen wordt de ballast netjes afgewerkt. Zodoende wordt het een mooi strak geheel.

Windgebied

Ook het windgebied waar uw woning in staat is een factor. Provincies aan de kust of vrijstaande woningen vangen meer wind. Door gebruik te maken van windkaarten kan exact worden bepaald hoeveel ballast er nodig is.

Hellingshoek van het systeem

De derde factor is de hellingshoek van het systeem. De systemen die wij plaatsen worden onder een hoek van 10 of 15 graden geplaatst. Dit heeft twee voordelen. Op de eerste plaats is er minder ballast nodig bij deze hellingshoeken. Ten tweede kunnen er meer panelen geplaatst worden. Bij hogere hellingshoeken wordt de onderlinge afstand tussen de panelen groter. Anders werpen de panelen onderling schaduw over elkaar.

Hoogte van het dak

Hogen bomen vangen veel wind. U kent het gezegde wel. Dit geld ook voor zonnepanelen op platte daken. Hoe hoger je plaats des te meer afstand tot de dakrand. Daarbij zal ook de ballast toenemen bij hoge daken.

Constructie

Wanneer deze schadegevallen zich voordoen, kunnen te zwakke draagstructuren van zonnepanelen de oorzaak zijn. Een reden hiervan kan zijn dat het om platte daken gaat, waar te weinig ballast is gebruikt om het te verstevigen. Tevens moet men rekening houden met de hoogte van de dakconstructie. Bij een hoog dak, is ook een hogere ballast nodig. Vooral als u ook nog eens in de buurt van de kust woont.

Beperkingen
Wanneer uw dak dus beperkingen heeft, valt het te overwegen om uw zonnepanelen in een kleinere hellingshoek te leggen. Want hoe schuiner de panelen staan, hoe meer deze schaduw werpen op een ander paneel. De ideale hellingshoek is 36°, maar in dit geval kan u deze in een hellingshoek van 15° laten plaatsen. Bij plat dak ligt de hellingshoek standaard onder de 13 graden.

Dak beschikking

Op platte daken is veel meer ruimte nodig voor het plaatsen van  panelen. Echter, hoe meer zonnepanelen, hoe zwaarder het wordt. Hierdoor moet u ook zeker weten of uw dak beschikking in goede staat verkeerd. Als het dak niet genoeg draagkracht heeft, kan dit ervoor zorgen dat er scheurtjes ontstaan. Waardoor er tevens lekkages kunnen ontstaan.

Onze adviseurs kijken dan ook graag met u naar de beste mogelijkheden voor uw dak!
Doe hier de dakcheck en ontvang vrijblijvend een offerte!